Tuesday, April 25, 2006

Rovaniemeläisenä Euroopassa

Kulunutta pääsiäislomaa olen viettänyt vierailemalla Itäisen Keski-Euroopan pääkaupungeissa, Wienissä, Bratislavassa ja Prahassa. Habsburgien entisen suurvallan, nykyisen Itävallan, pääkaupunki Wien oli ensimmäinen matkakohteemme. Wien oli hyvin vaikuttava, joka kulman takaa paljastui monumentaalisia rakennuksia jotka oli koristeltu kullatuin ja yksityiskohtaisin patsain ja ornamentein. Kaikkialla oli hyvin puhdasta ja ihmiset vaikuttivat ystävällisiltä. Katsekontaktin sattuessa ihmiset yleensä hymyilivät vaikka kyseessä oli sentään pääkaupunki! Kahdeksan hengen matkaseurueemme yöpyi jonkun tutuntutun Wienissä opiskelen saksankreikkalaisen miehen luona joka kreikkalaisille ominaiseen tapaan oli pöyristyttävän vieraanvarainen! Hämmennystä sekä tolkutonta törsäystä aiheutti meille Unkarin forintteihin tottuneille eurojen käyttö pitkästä aikaa.

Osa seuruestaamme jäi Wieniin ja suuntasimme kuuden hengen porukalla Bratislavaan, minne oli Wienistä hyvin lyhyt matka ja matkalipun hintakin vain nelisen euroa. Bratislava oli pääkaupungiksi sangen pienen ja uneliaan oloinen, mutta viehättävä välietappi kahden jättiläiskaupungin välillä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on että Bratislavassa emme löytäneet yhtäkään lukollista käymälää. Ehkäpä slovakit eivät siinä määrin kaipaa yksityisyyttä kuin me muut Euroopan kansat.

Praha taas oli täynnä turisteja, mutta kaunis kuin mikä. Paljon hämäriä ja viehättäviä kuvia joille saattoi huoletta eksyä ja suunnistaa jälleen oikeille raiteille muhkeita kirkontorneja maamerkkeinä käyttäen. Tässä vaiheessa jo tunsimme morkkista ja köyhyyttä Wienin rahantuhlauksesta, joten olimme aika tarkalla talouslinjalla liikkeellä mikä oli lopulta hyvin viehättävä tapa matkustaa ja hummailla suurkaupungissa.

Palatessani Szegediin oli Tisza ja tulvinut yli äyräittensä ja vapaaehtoiset tehostaneet tulvamuureja säkein. Szegediläiset olivat tulvaa katsomassa kuten minäkin olin ja kamerani kanssa. Tutussa paikassa onkin taas nähtävissä valokuvia niin eurooppalaisista metropoleista kuin pienen etelä-unkarilaisen vaihto-opiskelukaupungin tulvista.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home