Thursday, March 23, 2006

Turkkilaisten vieraana

Eilen vierailin Serbian turkkilaisen ystäväni Enginin luona keskustellakseni musiikkiin liittyvistä kysymyksistä kun vierailu sai yllättävän käänteen: naapurin turkkilaiset tytöt kutsuivat meidät syömään turkkilaista keittoa. Voin vakuuttaa keiton ja lisukkeena tarjoiltujen viinietikassa marinoitujen kaalinkimpaleiden, olleen hyvin herkullisia. Ruokajuomana oli shampanjaa ja jälkiruoaksi toi yläkerran turkkilainen tyttö maittavia sitruunaleivonnaisia.

Sain myös tietää että edellisellä vierailullani maistamani ja vapisevin käsin syömäni herkullinen kaali-börek oli tämän saman, keiton ja marinoidut kaalit valmistaneen, turkkilaisen gastronomisen taituruuden tulosta. On selvää että tulen vaatimaan häneltä reseptit ja ohjeet näihin herkkuihin, onhan Turkki ja Kreikka jo pitkään olleet gastronomisia suosikkiseutujani.

Toivonkin että jos joku päivä Turkki on liittyvä Euroopan Unioniin tulisi jäsenyyden vaikutus olevan huomattava Euroopan ja etenkin Suomen opiskelijain ruokakulttuuriin ja että elämästa vieraantumista, uusavuttomuutta, kulinaristisen herkkyyden puutetta sekä yleistä moraalista rappiota ilmentävät tonnikalasäilykkeet ja valmispizzat korvautuisivat itse tehdyillä höyryävillä keitoilla, piirailla ja pilahveilla. Voi kuitenkin olla että toiveeni on jälleen epärealistinen ja pikemminkin olisimme me suomalaiset jotka kävisimme muuttamaan turkkilaista ruokakulttuuria kemikaaleinemme ja kiireinemme länsimaalaisemmaksi.

1 Comments:

Blogger Jaakko said...

Ja ainiin! Loppuillasta ajoin residenssilleni viimeisellä raitiovaunulla yhdentoista aikaan. En ole ollut koskaan elämässäni yhtä vauhdikkaassa, huojuvassa ja humalaisia, hoilaavia unkarilaisia täynnä olevassa raitiovaunussa. Viimeinen raitiovaunu ei ajanut normaalipysäkille asti vaan jätti öiset kulkijat Anna-kylpylän ja -kivennäisvesilähteen luokse, mistä lähteestä täytinkin mukanani olleen puolentoistalitran vesipullon täyteen höyryävän kuumaa kivennäisvettä.

Aamuun mennessä vesi oli jo jäähtynyt ja saatoinkin tarjota aamupalan yhteydessä itselleni tuoretta kivennäisvettä miltei suoraan maan sisuksista!

ps. Ja kuva-kansiossa on kuvia suht. uusia Budapestista!

12:46 PM  

Post a Comment

<< Home