Monday, February 27, 2006

Suomi-ilta ja Busó-karnevaali

Suomi-ilta ja Buso-karnevaali

Viime viikko oli täällä Euroopassa hyvin kiireinen, joten vasta nyt ehdin purkaa vaikutelmiani teille suomalaisille lukijoilleni. Ensimmäinen kiirettä aiheuttanut asia oli Suomi-ilta. Koordinaattorimme järjestävät joka torstai European Clubin missä vaihto-oppilaat vuorotellen esittelevät maansa kulttuuria ja tapoja. Ensimmäisenä oli Suomen vuoron!

Päätimme painottaa esittelyssämme kulttuurin osa-alueista tärkeimpiä, eli gastronomiaa ja musiikkia. Gastronomisessa esittelyssä tarjosimme korvapuusteja, suomalaista suklaata, lihapullia, karjalanpiirakoita, kuivaa lihaa ja vodkaa. Yritin myös valmistaa karjalais-venäläis-henkistä sienipiirakkaa, mutta desilitramitan puuttumisesta johtunut virhearviointi jauhojen mittauksessa, vaikeudet kaasu-uunin käytössä sekä aikataululliset ongelmat estivät tätä aietta toteutumasta (Voin kuitenkin kertoa että palatessani kotiin yöllä neljän aikoihin olivat piirakat uunissa minua odottamassa ja maistuivat herkullisilta).

Musiikillinen puoli tyydytettiin ensiksi suomalaisella levymusiikilla sekä lauluesityksellä missä minä lauloin suomalaisia tangoja paikallisen Mozeksen säestäessä kitaralla. Suomen ankarista tekijänoikeuslaeista johtuen en voi laittaa videotallennetta tänne jakoon, mutta voin paljastaa esityksen olleen menestyksellinen. Juonimme myös Mozeksen kanssa valmistelevamme tunnin pituisen ohjelmiston suomalaista musiikkia ja haalivamme lisää soittajia voidaksemme aloittaa laajamittaiset esiintymiset ja kiertueet. Ympyrä on sulkeutunut, Suomessa esitin musiikkia pustalta ja täällä pustalla esitän musiikkia Suomesta!

Suomi-illan jälkeen siirryimme viettämään italialaisen Martinon läksiäisjuhlaa.

Lauantaina liityin Miskolcissa opiskelevien vaihto-opiskelijoiden joukkoon ja suuntasin heidän kanssaan kohta Mohacsia ja Busó-karnevaalia. Busó-karnivaaleissa on tarkoituksena ajaa tiehensä talven pirut henget ja vastaanotta kesä (Unkarissa kevät alkaa jo maaliskuussa). Talven henget peloitellaan tiehensä pukeutumalla Busó-olennoiksi, mekastamalla ja kuumaa viiniä juomalla. Busó-olennon perusvarusteisiin kuuluvat lammasturkki ja hurja naamari, tämän lisäksi on monenlaista talikkoa, räikkää ja kepakkoa. Karnevaaleihin sisältyi myös vahva eroottinen lataus, Busót nimittäin jahtasivat vastaantulevia naisia ja ikään kuin parittelivat heidän kanssaan, mikäli saivat kiinni. Päätinkin, että jos joskus elämässäni vielä saavun Mohacsiin Busó-karnevaalin aikaan, saavun paikalle Busó-puvussa!

Lauantai-iltana vierailimme Mohacsin läheisessä kylässä viinikellarissa viininmaistajaisissa. Vieläkin nousevat kyyneleet silmäkulmaani kun muistelen ensimmäistä maistamaamme viinilaatua, jota valitettavasti maallikkona en osaa kuvailla tarkemmin. Myös viini numero kaksi, pikku prinsessa nimeltään, oli herkullista. Saimme maistaa kaikkia viinilajikkeita täyden lasillisen, mutta mielestäni mitkään jälkimmäisistä eivät vetäneet vertoja kahdelle ensimmäiselle, viininmaistelu-osuuden jälkeen saimmekin neljän hengen seurueeseemme vielä pullon Pikku prinsessaa ja ellen aivan väärin muista saimme vielä toisen pullollisen jotakin. Paluumatkalla majapaikkaan lauloimme vuorotellen italialaisia ja suomalaisia lauluja. Mainittakoon viininmaistelun maksaneen kaiken kaikkiaan 600 forinttia per henki (1 EUR = 250 forinttia) ja unohdin mainita että saimme viininlisäksi runsain määrin unkarilaisia voileipiäkin!

Tämän viikon ohjelmasta en vielä tiedä, toivon hieman rauhallisempaa ja kiireettömämpää viikkoa kuin mitä edellinen oli Suomi-ilta-valmisteluineen, alituisine juhlineen ja Busó-festivaaleineen ja vielä koulunkäynti kaiken kukkuraksi! Tänään kuitenkin ajattelimme mennä erääseen ravintolaan syömään unkarilaista kalakeittoa, jossa on käytetty sekä lihan- että kasvinsyöjäkaloja

0 Comments:

Post a Comment

<< Home