Thursday, July 13, 2006

Höyrykylvyn jälkeen

Myöhään viime lauantaiyönä tarkistin internet-pisteessä Slovakian kruunun kurssin ja menin uuteen asuntooni nukkumaan, kunhan olin asettanut herätyskellon varhaiseen. Olin nimittäin menossa sunnuntaikeskipäiväksi Slovakiaan, Sturovoon, gulash-bileisiin.

Budapestin punaisen metrolinjan toimimattomuudesta aiheutuneiden vastoinkäymisten vuoksi en ehtinytkään ajoissa aikomaani jatkoyhteyteen, joten olin loukussa helteisessä Budapestissa. Tilannetta selkiyttääkseni ostin grilliltä laangosin ja pohdin tilannetta. Pohtiminen ei kauaa onnistunut sillä paikallinen veijari tuli kauppaamaan minulle kultakelloja, kieltäydyin jolloin hän alkoi vaatia langoosia, yritin repiä hänelle kappaleen omastani, mutta ahnas mies vaatikin rahaa omaan. Tässä hän meni mielestäni jo liian pitkälle enkä antanut rahaa.

Hain turisti-toimistosta Budapestin kartan ja päätin lähteä tutkimaan suurkaupungin ihmeitä. Harhailtuani jonkin matkaa kaduilla Sturovon ystäväni soitti ja kielsi minua menemästä Sturovon junaan, olisi kuulemma halvempaa ajaa Unkarin puoleiseen Esztergomiin ja vaikka kävellä sillan yli Sturovon puolella, Nyugatin asemalta lähtisi junia Eszergomiin tunnin välein. Kerroin myöhästyneeni Sturovon junasta ja päätin hetimiten suunnistaa Nyugatille. Saavutinkin aseman oikeaan aikaan, juna Eszergomiin oli juuri lähdössä.

Sturovossa minua odottivat kotitekoinen gulash ja kansainvälinen seurue. Slovakian herkullisia oluita tulin kokeilleeksi moneen otteeseen, paprikapalinkaa ja rakia maistoin, ostin matkaani pullot sekä valkoista että punaista paikallista viiniä. Tarjoilut muutenkin olivat herkulliset ja monipuoliset, ja paluuni venähti kovasti. Vierailin myös Unkarin Visegradissa (eri kuin Ivo Andricin Drina-joen silta-kirjan Visegrad!), sen linnoituksella ja renessanssin aikaisessa kuninkaanpalatsissa sekä paikalla mitä Dalai Lama oli nimittänyt maailman sydämeksi ja läheisessä kung-fu-munkkien luostarissa.

Laitoin tuttuun paikkaan tällä kertaa sekalaisia kuvia sekä valikoiman italialaisen ystäväni Valerian ottamia kuvia. Kuvat Slovakian matkaltani tulevat ja elämäntyöni, Romanian matkan muistelmat, valmistuvat aikanaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home